Yapay zekanın gelişmesi ile birlikte özellikle metin üretebilmesi bakımından bazı web siteleri için yapay zeka içerikleri kullanılmaya başlandı. Her “fırsat” anında olduğu gibi yapay zekayı da temel alarak içerik üreten bot, program vb. üretimleri artış gösterdi. Dahası doğrudan ChatGPT üzerinden web siteleri için içerik yazdıran web sitesi sahipleri de çoğaldı.
Aslında bu durum “kısa günün kârı” gibi görünse de web sitenize yapay zeka içerikler ile neden kötülük yapmamanız gerektiği hakkında üzerinde durulması gereken noktalar bulunuyor. Bunları basit şekilde şu şekilde özetleyebiliriz:
- Yapay zeka belirli bir “havuz” sistemi ile çalışır ve veri havuzundan aldığı veriler bir noktadan sonra tekrara dönüşür. Belki “intihal” olarak yapay zekaya yazdırdığınız içerikler özgün gözükecektir ancak anlamsal olarak bir konu sürekli başkaları tarafından yazdırıldığı için yapay zeka size aynı içerikleri sunacaktır. Bu da örneğin bir konu hakkında birbirine benzeyen, yeni şeyler söylemeyen web sayfalarının oluşması anlamına gelmektedir.
- Yapay zeka, “insan deneyimini” dışarıda tutar ve bir konu hakkında deneyim faktörünü dışlayarak yazının “mekanik” hale gelmesini sağlar. Bu da okuma kalitesi açısından düşüklüğe sebep olur.
- Arama motorları, başta Google olmak üzere, “faydalı içerik güncellemesi” yapmaktadır. Bu da her yerde bulunan anlamsal bilgi yerine gerçekten bir web sayfasının diğerlerinden farklı olması ile üst sıralara çıkabilmesini sağlar.
- Yapay zeka uzun içerikler yazmaz; uzun yazdığını sandığınız anlarda bile (örneğin “devam et” komutu gibi) birbirini tekrarlayan ifadeler hazırlar.
- Kategori, ürün açıklaması, haber, tanıtım yazısı gibi içeriklerde son derece kötüdür ve hatalı bilgiler verir.
- Anahtar kelime ve alt başlık gibi SEO açısından çok önemli olan noktaları içerikte kullanmaz.
Bu noktalar web sitenize kötülük yapmamınız için çok önemlidir ve üzerinde dikkate durulmalıdır. Yapay zekanın gelişimi web sitenize içerik sağlamak değildir. Bu yüzden özellikle yapay zeka program, bot vb. geliştiricileri, yapay zeka araçlarını kullanmanız için üyelik satıcılarının söylemlerine karşı dikkatli olunuz.
Bu arada “yapay zekaya içerik yazdırdım, yazardan daha iyi yazdı” diyorsanız bu zaman kadar gerçek bir yazar tarafından yazılan içerik görmediğinizi de ekleyelim : )
Yapay Zeka ile Yazılan İçerikleri Anlama Yöntemleri
Yapay zeka kullanmak istemiyorsunuz ancak içerik aldığınız kişi veya yerlerin size yapay zeka içerik gönderdiğinden şüphe duyuyorsanız yapay zeka ile yazılan içerikleri anlama yöntemleri mevcut. İlerleyen süreçte Türkçe içerikler için çok daha kolay algılama yapabileceğiniz yazılımlar ortaya çıkacaktır. Ancak şimdilik sadece İngilizce yazılan içerikleri hızlı şekilde kontrol sağlayabileceğiniz kontrol platformlarının olduğunu bilmeniz gerekiyor.
Burası önemli: Yapay zeka algılama yapan platformlarda İngilizce dışında bir metin taraması yaptığınızda çıkan sonuç “insan ürünü” olacaktır. Bu yüzden İngilizce dışındaki diller için şimdilik bu türden platformları kullanmamalısınız.
Ancak İngilizce olarak satın aldığınız içeriğin yapay zeka olup olmadığını kontrol için şu platformları kullanabilirsiniz. Bu platformlardan birisine girerek metninizi ilgili alana yapıştırıp sonrasında kontrol butonuna basmanız yeterlidir:
- Content At Scale
- Originality.ai
- GLTR
- Hugging Face
- Kazan SEO
- Copyleaks
- Sapling.ai
Türkçe İçerikleri Anlama
Yapay Zeka İçeriklerinde Öne Çıkan Hususlar
- Sürekli yenilenen sözcük ve sözcük grupları (bağlaçlar, zarflar, yüklemler)
- Cümle yapılarında büyük benzerlik
- Tekrara düşen anlatımlar, özellikle 200 kelimeyi geçen anlatımlarda tekrar
- Anlatım bozukluğu ve devrik cümle kullanımı
- 2021 sonrası verilere ulaşamama, hatalı veya yanlış bilgi
- İçerik kurgusunda mekanizm
- Tutarsız değişen ifadeler
- Ses tonunda aşırı ansiklopedik dil
- Hatalı alıntı veya kaynak gösterme
- İçeriğin tekrarlanmasında intihal cümle veya paragraf dizimi
Yapay Zeka İçerikleri Anlamak İçin Püf Noktalar
- Çok fazla tekrar, anlamsal döngü bulunur. Özellikle belirgin kelimeler çok sık tekrar edilir.
- Yazdırmak istediğiniz konunun ana objesi veya başlığı sürekli olarak tekrar eder. Örneğin “Bilgisayarlar” hakkında yazılan bir yazıda “bilgisayar” sözcüğü çok fazla geçer.
- Anlamsal açıdan zayıf ve basit cümleler kurar.
- Mekanik ses tonuyla “düz” metinler üretir.
- Genellikle kısa cümleler kurar.
- Analiz; tez-antitez gibi kaliteli içeriğin gereği olan detayları yoktur.
- Konuyu anlatma kapsamında yönlendirici olmaktan uzak, sadece anlatmak için dil kullanılır.
- Metinsel bağlamda tutarsızlık hakimdir.
- Listelemeyi çok fazla kullanılır. Listelemeye başlamadan önce “aşağıdaki gibi” kalıplarını neredeyse her zaman kullanılır.
- Duygusal ifadeler yoktur.
Yapay Zekanın Sık Kullandığı Sözcük ve Öbekler
- ancak
- ayrıca
- aynı şekilde
- olabilir
- önemli
- sağlar
- ideal
- birçok
- sonuç olarak
- sunar
- yardımcı olur
- yardımcı olabilir
- genellikle
- mümkün
Örnekler ile Anlatım
Yapay zekaya yazdırdığınız bir konunun objesi sık şekilde metin içinde tekrarlanır:
Türkçe söz diziminde bağlaçlar sonrasında noktalama işareti gelmez. Dolayısıyla Türkçeyi iyi öğrenen herkes bağlaç sonrasında noktalama işareti koymayacağını bilir. Yapay zeka bu noktada içeriğin yapay zeka tarafından yazılıp yazılmadığını anlamanız için büyük bir açık veriyor ve bağlaçların sonuna yüzde 99 oranında “virgül” koyuyor (cümle başındaysa). Bunlar genelde şu şekilde oluyor:
- Ancak,
- Öyle ki,
- Unutmayın ki,
- Ayrıca,
Tekrar Eden Sözcük Grupları
Örneğin bir eşya hakkında yapay zeka içerik yazdığında buradaki objeyi maddelerde çok sık tekrar eder. Bu tekrar da genellikle maddeleme sonrasındaki ilk sözcük grubu olur. Ana konu objesinden sonra da yüzde 99 “virgül” bırakır – Bunun hem SPAM oluşturacağını hem de okuma kalitesini düşüreceğini göz önünde tutmalısınız:
Yapay Zekanın Asla Kullanmadığı İmla İşaretleri
Yapay zeka içeriklerde özellikle Türkçe söz diziminde tasnif için kullanılan “noktalı virgül” kullanılmaz. Noktalı virgül kullanılması gereken yerlerde sadece virgül kullanımı yapar:
Son olarak yapay zeka içerik istemiyorsanız içerik satın aldığınız kişi ya da ajansın bu alanda kendisini ispat etmiş olmasına, referanslarına ve örneklerine bakmayı ihmal etmeyin.